Tomáš Beran | osobní web

Babiččino pampeliškové víno

14. května 2016

Asi snad každý z nás, si uchovává na svoje nejbližší jenom ty příjemné a hřejivé vzpomínky. Jedna z těchto vzpomínek se mi vybavuje každý rok na jaře, když začnou kvést pampelišky. Když jsem byl malý, měla babička ve spíži pár flaštiček něčeho zlatavého, a jenom opatrně nám dětem dávala koštovat. Pampeliškové víno, jako uměla moje babička, jsem od té doby nikde jinde neochutnal. A proto jsem se letos vydal její recept odzkoušet. Z jedné dávky bude přibližně 5 litrů vína. Do 15 litrového demižonu se vejdou dávky rovnou dvě.

Suroviny na 1 dávku:

  • 3 l květů pampelišek (při sbírání natlačit do nádoby)
  • 2 l vody na spaření květů
  • 1,8 kg cukru
  • 1,5 l vody
  • 1 citrón
  • 1 pomeranč
  • + babiččina tajná přísada
  • 5 dkg kvasnic
  • 2 dcl bílého vína

Postup:

Na 3 litry pampeliškových květů nalijeme 2 litry vařící vody a necháme odstát přes noc. Druhý den pampelišky 20 minut povaříme a ihned přecedíme.

Zvlášť dáme vařit 1,5 litru vody, v které rozpustíme 1,8 kg cukru, přidáme 1 pomeranč a 1 citrón nakrájený na kolečka i se slupkou a babiččinu tajnou přísadu. Bez ní to půjde taky. Vše chvíli povaříme. Vlažný odvar z pampelišek a vodu s cukrem smícháme.

Do 2 deci bílého vína rozdrobíme 5 dkg kvasnic. Kvasnice poté přilijeme do směsi odvaru a cukru. Vše se nechá stát 3 dny, přikryté látkou a poté se přelije do demižónu.

Demižón zaděláme kvasnou zátkou s bublátkem a necháme 2 měsíce kvasit. V průběhu kvašení doléváme vodu do bublátka. Předposlední týden obsah demižónu scedíme a vrátíme zpět na poslední týden k dokvašení a odstátí. Po týdnu naplníme lahve a pevně uzavřeme. Dáme si pozor, aby se do lahví nedostal usazený kal ze dna demižónů.